Ikke bli påkjørt – bruk refleks

Refleks er viktig også på opplyste veier. Gatelys og lys fra butikkvinduer, skaper støy i trafikkbildet og gjør deg mindre synlig.

Å bruke refleks er det mest effektive du kan gjøre for å holde deg synlig i mørket. Faktisk kan det utgjøre forskjellen mellom liv og død. 

Publisert 29.11.2019

Risikoen for å bli påkjørt i mørket reduseres med 85 prosent, når du bruker refleks. Uten refleks blir du først synlig på 140 meters avstand, mens du med refleks vil synes 25-30 meter. Omregnet i reaksjonstid gir dette 10 sekunder til å bremse bilen i stedet for 2. Dette kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. 

Like viktig på opplyste veier

Mange tenker at det ikke er nødvendig med refleks når de ferdes på veier med gatelys. Det er feil. Selv om du ser bilen, ser ikke sjåføren nødvendigvis deg. Derfor er refleks er en billig investering som sikrer deg i vintermørket.

Selv om de fleste av oss vet hvor viktig det er å bruke refleks, er det kun 4 av 10 nordmenn som faktisk gjør det. Vi voksne er aller dårligst, men heldigvis er vi flinke til å utstyre barna med refleks.

Det er viktig å ta på refleks selv om du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene skjer i byene og oftest når fotgjengere skal krysse gaten. Lys fra butikker, biler og andre kjøretøy er også faktorer som skaper støy i trafikkbildet. Dette gjør at du som fotgjenger blir lite synlig. Bruk derfor alltid refleks i byen på samme måte som når du ferdes i områder uten belysning.

Velg refleks med effekt

En refleks produserer ikke lys selv, men reflekterer lys fra andre lyskilder, som for eksempel lys fra biler. Reflekser kommer i mange varianter. Noen er både fine og effektive, mens andre gir nesten ingen effekt. For å sikre at du velger en refleks som synes godt i mørket, og som virker som den skal, må du se etter CE-merket. Den beste reflekstypen er den som henger langs siden av kroppen. Denne typen reflekterer lys svært godt. Såkalte slapwrap-ere, altså reflekser som du fester rundt underarmene eller anklene, er også veldig gode og holder deg synlig i mørket.

Det finnes en rekke klær, som luer og skjerf av refleksgarn, på markedet. Disse har ikke god nok effekt og er dermed ikke nok å bruke alene når du er ute i mørket. Samtidig er det viktig å vite at du gjerne kan bruke disse klærne sammen med vanlige reflekser. Dette fordi de forsterker hverandre.

Refleks-spray er også et produkt på markedet. Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt, noe som er alt for lite til å holde deg synlig. I tillegg vaskes sprayen lett av i regnet.

Refleksen din kan ha gått ut på dato

Å gå med en dårlig refleks kan være farligere enn å gå uten refleks. Det er fordi du oppfører deg annerledes dersom du vet at du går uten refleks og dermed ikke synes i mørket, enn dersom du bruker refleks og tror at du synes.

Reflekser blir slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. En slitt refleks gjør deg mindre synlig og vil øke sannsynligheten for uhell. Derfor bør du skifte ut refleksen når den får riper eller blir synlig falmet. Reflekser har en gjennomsnittlig levetid på tre år.

Refleksvester har også begrenset levetid. Etter 20-30 vask er reflekseffekten såpass svekket at du bør kjøpe en ny.

Hvis du er usikker på om refleksen fortsatt fungerer, kan du teste dette slik:
Heng opp den gamle refleksen og en ny refleks i et mørkt rom. Hold en lommelykt opp i øyehøyde og lys på refleksene fra minst 4 meters avstand. Dersom den gamle refleksen vises mye dårligere enn den nye, bør du kaste den.

Som en oppsummering får du 5 tips om hva du skal tenke på når du skal kjøpe refleks, og hvordan du skal bruke den:

  1. Velg alltid reflekser med CE-merke. Denne typen gir den reflekseffekten du trenger.
  2. Heng eller fest refleksen i knehøyde. Da reflekteres mest lys fra billyktene.
  3. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem. Da synes du best.
  4. Fest refleks på alle jakker og vesker. Da er du alltid klar når du skal ut mørkt.
  5. Gode reflekser får du kjøpt på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

Vi ønsker deg trygg ferdsel i vinter mørket