Avspasering i barnehagene - hvilke regler gjelder?

Publisert: 13.01.2020

Vi får en del spørsmål om hvilke regler som gjelder for avspasering i barnehagene. Her prøver vi å svare opp noen av dem.

Følgende reglene gjelder, uansett om du jobber i en privat eller i en kommunal barnehage:

Avspaseringsbegrepet brukes ofte i ulike sammenhenger, men er i lov og tariffavtaler knyttet opp mot overtidsarbeid. Hovedregelen er at overtidsarbeid godtgjøres med timelønn + et overtidstillegg.

Bruken av såkalt avspasering er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-6 (12). Der står det følgende: «Arbeidsgiver og arbeidstaker kan skriftlig avtale at overtidstimer helt eller delvis skal tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt». Loven sier her at arbeidsgiver (styrer) og den enkelte arbeidstaker sammen kan avtale at de arbeidede overtidstimene ta ut i form av arbeidsfri (avspasering). En avtaleinngåelse forutsetter enighet mellom partene.

Arbeidsgiver kan altså ikke på noen måte pålegge deg som arbeidstaker å avspasere oppsparte overtidstimer på noen bestemte tidspunkt, eller at du i det hele tatt skal «ta ut» overtidstimene ved avspasering. Du kan heller ikke kreve å få avspasere oppsparte overtidstimer. Loven sier at avtalene om avspasering skal inngås skriftlig. Vår erfaring er at dette sjelden skjer, men en muntlig avtale er i utgangspunktet like bindende som en skriftlig. At dette handler om en avtaleinngåelse innebærer at arbeidsgiver ikke uten videre kan bryte avtalen ved å kalle deg tilbake/avlyse avspaseringen. Utgangspunktet er likevel at arbeidede overtidstimer skal utbetales. Det betyr at du som arbeidstaker når som helst kan be om å få oppsparte overtidstimer utbetalt. De timene du har spart opp «forsvinner» ikke dersom arbeidsgiver har satt en frist for å ta dem ut i arbeidsfri, og du ikke har fått tatt dem ut. Da skal du ha betaling for disse timene.

Paragraf 10-6 (12) sier at det er overtidstimene som kan tas ut som arbeidsfri. Overtidstillegget skal i alle tilfeller utbetales, og i de fleste tariffavtaler ligger tillegget på 50 %. Dette er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-6 (11): «For overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Tillegget skal være minst 40 prosent.». Dersom du velger å få betaling for timene i stedet for arbeidsfri, får du altså betaling for de timene du har jobbet overtid + 50 %.

Noen betraktninger til slutt: Vi vet at muligheten til å avspasere oppleves som et gode blant mange ansatte i barnehagene, og det kan også være en fordelaktig løsning for arbeidsgiver. Derfor mener vi at alle parter vil være tjent med å ha et godt samarbeid omkring dette, og et slikt samarbeid kan en etablere ved at tillitsvalgt og styrer drøfter seg fram til løsninger. Samtidig er det viktig å være klar over at felles ordninger ikke kan fjerne den enkelte sin rett til å få overtidstimene utbetalt.

Vi har lånt info fra Utdanningsforbundet Bergen i denne artikkelen.