Kväänikansan päivä /Kvenfolkets dag 16. mars

Kvenfolkets dag / Kväänikansan päivä feires med kulturelle og politiske markeringer 16. mars. Met toivotamma kaikile hyvvää kväänikansan päivää! Vi gratulerer alle med kvenfolkets dag!

 
På denne dagen markerer kvenene seg selv og sin historie gjennom sitt språk og sin kultur. Kvenfolkets dag / Kväänikansan päivä viser til den første organiseringen av kvenene ved etableringen av det første lokallaget Ruijan kväänit – Pyssyjokilaiset, Norske kvener – Børselv, i 1984.  
 
Kvenfolkets dag feires hvert år i Norge og Sverige med ulike arrangementer. På dagen vil det blant annet være taler, konserter, filmvisninger, teater, utstillinger og servering av kvenske retter. I Sörreisan/Sørreisa samles kvener på folkebiblioteket for bokutstilling og servering. I Alattion/Alta feires dagen på UiTs campus med bla. Kvääniteatteri og litteratursamtale med den prisbelønnete forfatteren Ingeborg Arvola i tillegg til to filmvisninger. Og i Vesisaari/Vadsø er det arrangement for kvenfolkets dag på Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum med minikonsert, filmvisning, quiz og taler. 
 
Ønsker du å lese mer om hvordan dagen feires?  NRK har laget en oversikt over flere av arrangementene som er på kvenfolkets dag.   
Dette skjer på Kvenfolkets dag
 

Vil du lese mer om kvener i nord? Vi har tidligere delt disse to intervjuene: 
  
Intervju med Wigdis Willysdatter With, som er samisk, norsk og kvensk.  
Les artikkelen her: Tre stammers møte 

Intervju med Trygg Jakola der han forteller om hans oppvekst og engasjement for kvenfolket, og gleden over den kvenske våren.  
Les artikkelen her: Den kvenske våren