UKEINFO 16-2022

UKEINFO er en viktig informasjonskanal, som tillitsvalgte på arbeidsplassene må få med seg.

Forhandlingene er i gang i Oslo kommune i dag. Fra høyre står nestleder Bård Eirik Ruud og leder Therese Thyness Fagerhaug i Unio Oslo kommune.
Foto: Unio.

Forhandlingene mellom Oslo kommune og Unio Oslo kommune startet i går. For å ta igjen tapt lønnsutvikling og sikre reallønnsvekst for alle med lang utdanning, krever Unio Oslo kommune høyere ramme enn frontfaget i årets lønnsoppgjør.

I tillegg må særskilte lønnsmessige tiltak prioritere høyskole- og universitetsutdannede, og det må på plass ekstra lønnsmessige tiltak i skoleverket. Det sier leder for Unio Oslo kommune, Therese Thyness Fagerhaug.

– I de siste tariffoppgjørene har det vært en lavtlønnsprofil i Oslo kommune der Unios medlemmer ikke har fått uttelling for den kompetansen og det ansvaret de har. Dette har gått mest utover skoleverket, sier hun.

For Unio er det også viktig at tilleggene for ubekvem arbeidstid økes slik at kompensasjonen gjenspeiler belastningen.

I de to foregående lønnsoppgjørene har anslaget i frontfaget vært for lavt. Det har ført til at offentlig ansatte ikke har fått samme lønnsutvikling som ansatte i privat sektor.

LENKE:

Nestleder i Utdanningsforbundet Terje Skyvulstad og Unio stats forhandlingsleder Guro Lind går til årets lønnsoppgjør med forventinger om å få på plass en ny tariffavtale. Foto: Embret Tangen Rognerød.

– Målet vårt i årets lønnsoppgjør er å få på plass en ny tariffavtale som sikrer lønnsutviklingen til utdanningsgruppene. Det var budskapet til Unio stats leder, Guro Lind, da lønnsforhandlingene i staten startet onsdag.

Onsdag 20. april gikk startskuddet for hovedtariffoppgjøret i staten. Unio, LO, YS og Akademikerne skal forhandle med staten om både lønn og andre arbeidsforhold. Fristen for forhandlingene er ved midnatt 30. april.

I fjor ga Guro Lind uttrykk for skuffelse etter forhandlingsresultatet. Fram mot årets oppgjør har Unio stat derfor sondert mulighetene for en ny, felles tariffavtale med Akademikerne i staten. Etter positive sonderinger går Unio stat til forhandlingsbordet med krav om en slik avtale.

LENKE:

Tariff 2022 illustrasjonsbilde.jpgVåre medlemmer tilhører ulike tariffområder med egne tariffavtaler på hvert område.

Her kan du lese om lønnsoppgjøret:

  • Tariffkalender
  • Tariffoppgjøret steg for steg
  • Tariff for nybegynnere
  • Reglene for uravstemning
  • Dersom det blir streik
  • Tariffhistorien

Ukraina barn flyktning.jpg

Vi vet at mange av våre medlemmer denne våren vil møte flyktninger fra Ukraina (og andre land), og mange av dere jobber allerede med å gi gode tilbud til barn og elever med flyktningbakgrunn.

Flere har uttrykt bekymring for hvordan barnehager og skoler skal klare å bygge opp kapasitet, og å ta mot mange nye barn og elever på kort tid. I tillegg vil det være mange voksne som vil ha behov for norskopplæring.

Fra fylkeskontoret gjør vi det vi kan for å følge opp Oslo kommunes arbeid i både bydeler (barnehager) og Utdanningsetaten (skoler). Vi kan også ta opp problemstillinger direkte med byrådsavdelingen i rådhuset ved behov.

Vi vet at en del barnehager og skoler fortsatt sliter med høyt sykefravær, og at mange er preget av stort arbeidspress og slitasje over lang tid. Hvis deres arbeidsplass har utfordringer knyttet til mottak av flyktninger, så er vi klare til bistå dere.

I Utdanningsetaten er det etablert ukentlige møter som kalles Ukrainaforum, og der har vi allerede meldt inn spørsmål knyttet til hvordan 1. og 2. klassinger skal ivaretas, siden de ikke skal gå i mottaksklasser. Her er en presentasjon som ble lagt fram i Ukrainaforum denne uka. Den viser litt om hvordan det jobbes med kapasitetsøkning.

For at vi skal kunne løfte problemstillingene som er viktig for dere, er det viktig at dere sier fra til oss. Ta en telefon eller send en e-post hvis det er noe dere lurer på rundt situasjonen på egen arbeidsplass, vi tar det videre.

UDF Oslo har lang tradisjon for 1. maifrokost i Hausmannsgate 17. Bildet er fra 1. mai 2015. Foto: UDF Oslo

Vi ønsker alle medlemmer og interesserte hjertelig velkommen til 1. mai frokost i Hausmannsgate 17.

Frokosten begynner klokka 10.00. I tillegg til hyggelig samvær byr vi på gode snitter, en kakebit, pølser og is til barna, plakatverksted, sang, dikt og appeller. Romsås Janitsjar vil spille for oss på frokosten og gå sammen med oss i toget. Ta gjerne med familie og kolleger. Ca. klokka 12 beveger vi oss til Youngstorget hvor vi kan høre flere appeller før vi går i tog

Vi gleder oss til å feire arbeidernes internasjonale kampdag sammen med deg! For at vi skal kunne beregne riktig matbestilling er det flott om du melder deg på via våre nettsider.

LENKE:

Tillitsvalgt.jpg

Sommeren nærmer seg, og dermed er det igjen tid for å gjennomføre valg av hvem som skal være tillitsvalgt på arbeidsplassen fra høsten av.

Vi anbefaler å sette opp dette som tema på et kommende klubbmøte. Når tillitsvalgt er valgt (eller gjenvalgt) er det viktig at den tillitsvalgte registreres riktig i vårt medlemsregister. Dette har heldigvis blitt stadig enklere å gjøre.

LENKE: