Oppsummering av spørreundersøkelse blant arbeidsplasstillitsvalgte i barnehage

Utdanningsforbundet Oslo gjennomførte i uke 47 en spørreundersøkelse blant våre arbeidsplasstillitsvalgte i barnehagene. Dette er en oppsummering av resultatene fra denne undersøkelsen.

Bakgrunnsinformasjon om tallene finner du nederst i denne artikkelen.

Åpningstid

Hvor lang åpningstid (for barna) har dere denne uken? (17. - 22. november)?

Hvis vi legger til grunn at ordinær åpningstid er 9-10 timer har 30 % av de kommunale barnehagene redusert åpningstiden denne uken. Kun 1 (3 %) av de private barnehagene melder om det samme. Flere skriver de skal redusere åpningstiden i ukene som kommer, og Dagsavisen melder at et flertall av bydelene har redusert åpningstid i uke 48.

Av barnehagene som har redusert åpningstiden har det store flertallet kuttet åpningstiden med en time. I kommentarfeltet kommer det tydelig fram at dette framstår som en hjelp, men at det ikke er tilstrekkelig. I tillegg er vi bekymret over at kun én av de private barnehagene i undersøkelsen melder om redusert åpningstid. Vi vil innstendig anbefale de private barnehagene å følge bydelene når de reduserer åpningstiden i de kommunale barnehagene.

Matservering

Serverer dere mat i barnehagen?

89 % av de tillitsvalgte svarer de ikke serverer mat i barnehagen utover matpakke. Kun 2 tillitsvalgte fra kommunale barnehager sier de serverer noe mer, og det er da ikke snakk om varmmat.

Blant de private serverer nesten halvparten fremdeles mat, men halvparten av disse igjen oppgir de har en egen kjøkkenressurs som tilbereder maten. 6 tillitsvalgte (19 %) melder om at de tilbereder varmmat uten ekstra ressurser.

Svært mange av de spurte skriver at det er stor hjelp at man ikke må bruke tid på å tilberede mat, og at dette ordinært oppleves som et stort tidssluk. Vi anser derfor fjerning av matservering som et viktig tiltak for å sikre ansattes tilstedeværelse blant barna. Skal barnehagene tilberede mat må det gjøres av en egen kjøkkenansatt.

Vikarer

Opplever dere at dere får tilstrekkelig med vikarer?

Halvparten av de spurte sier de har tilstrekkelig med vikarer, 12 % sier de går ofte underbemannet. Resten svarer de har flere vikarer enn før, men ikke tilstrekkelig. Kommentarfeltet utdyper at det her er store forskjeller mellom barnehagene. Noen barnehager har knapt hatt sykefravær denne høsten, andre beskriver de jevnlig har flere vikarer enn faste ansatte til stede. Flere kommenterer også at bruken av korttidsvikarer som besøker flere barnehager skaper bekymring, og at redusert åpningstid kunne redusert behovet for vikarer. Flere peker også i belastningen korttidsvikarer innebærer i form av at de må læres opp og bli kjent med barnehagen. Den stadige utskiftningen av ansatte i form av ulike vikarer beskrives også å bidra til å bryte ned fellesskapsfølelsen blant de ansatte. Arbeidshverdagen blir dermed mer krevende selv om man formelt oppfyller bemanningskravet.

De tillitsvalgte ble også spurt om hva de opplevde som årsak til at de ikke fikk vikarer. Her svarer et flertall at hovedårsaken er at det ikke finnes vikarer å oppdrive. Bare 20 % oppgir at mangel på økonomi er hovedårsaken, men flere som har svart at annet er hovedårsaken kommenterer at mangel på penger også er en faktor. En del har også bestemt som lokalt smitteverntiltak at en ikke ønsker å a inn ansatte utenfra.

Renhold

Er det satt inn ekstra ressurser til renhold?

72 % svarer det ikke er satt inn ekstra ressurser til renhold. Dette er bekymringsverdig da det vil si at personalet må bruke en betydelig andel av sin arbeidstid på å drive renholdsarbeid i stedet for å være med barnegruppene.

Medbestemmelsesmøter

Er det satt av møtepunkter for tillitsvalgt og styrer sammen?

40 % av de tillitsvalgte i kommunale barnehager oppgir å ha jevnlige* medbestemmelsesmøter med styrer, mens ingen fra de private barnehagene oppgir dette. 22 % av de kommunale tillitsvalgte oppgir å aldri ha medbestemmelsesmøter med styrer, mens 66 % av de private tillitsvalgte oppgir det samme. Disse tallene gir grunn til bekymring. Spesielt i særskilte situasjoner som vi står i nå er det viktig at situasjonen jevnlig drøftes med de tillitsvalgte slik at man i fellesskap kan finne gode løsninger.

*Jevnlig er her avgrenset til en rutine på minst 2 møter per semester.

Plantid

Har dere planleggingstid som normalt (4 ubundne timer for alle barnehagelærere/pedleder) denne uken? (17. - 22. november)

82 % oppgir at de får løst plantid som normalt. Det er her ingen vesentlige forskjeller mellom private og kommunale barnehager. Av kommentarene kommer det fram at de som har svart nei på dette spørsmålet i stor grad ikke lenger har avsatt tid til planlegging, mens noen få har løst situasjonen ved at planlegging gjøres i form av overtid. Selv om det er en lav andel, er det alvorlig at enkeltbarnehager aktivt bryter med tariffavtalens bestemmelser. Planleggingstid er helt avgjørende for å sikre barnehagene et godt pedagogisk innhold. Vi minner om at alle barnehagelærere og pedagogiske ledere skal ha en vaktplan med 33,5 timer i uka, og dersom det er behov for å jobbe mer på avdeling enn dette må det løses gjennom overtid.

Et moment som kommer fram av kommentarene er at selv om de fleste fremdeles har 4 timer til planleggingstid, er mye møtevirksomhet lagt på is, og det pedagogiske arbeidet blir nedprioritert. Det faglige fellesskapet trues når det ikke lenger avsettes tid til møter, og dette kan få svært uheldige konsekvenser for barnehagene på lang sikt.

Øvrige kommentarer

Mange tillitsvalgte peker på at de opplever ansatte som er utslitte, og mange som også er redde. Som ansatt i barnehage er en i kontakt med mange mennesker, ikke minst i hente/bringe-situasjonene. Det uttrykkes et sterkt ønske om flere tiltak, og redusert åpningstid er det flest etterspør. En stengning av barnehagene i romjulen er også noe mange etterspør, slik at personalet kan få hvile.

Om tallene

Undersøkelsen er sendt til våre 320 arbeidsplasstillitsvalgte i barnehagene. Vi har mottatt svar fra 151 tillitsvalgte. Det er 605 barnehager i Oslo om man ikke medregner familiebarnehager og åpne barnehager. Dette gir dermed en svarprosent på 25 % av barnehagene Svarene er skjevt fordelt mellom private og kommunale barnehager. 120 svar er fra kommunale barnehager, mens 31 er fra private. Dette gir en svarprosent på henholdsvis 40 % og 10 %.