Lær dere samisk

Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen hadde en klar oppfordring til delegatene på fylkesårsmøtet - Lær dere samisk! På lik linje som dere tar utdanning i fransk og spansk.

Mikkel Eskil Mikkelsen var tydelig i sin hilsningstale til fylkesårsmøtet. - Vi står overfor en varslet krise når det gleder tilfang av lærere også i samisk. Kun 250 lærere underviser i og på samisk i Norge i dag, de bærer et tungt ansvar. - Vi kjenner på en stor bekymring, sa Mikkelsen. Han pekte videre på mangelen på fagmiljø og læremidler i samisk.

Så ser vi en positiv trend når det gjelder tilfang av søkere til samisk lærerutdanning i år. -En rekordsøkning! 6 søkere mot 4 i fjor - det er en forholdsvis stor prosentvis økning, fortsatte han.

Mikkelsen peker på at den største krisen det samiske samfunnet står ovenfor nå, er mangel på lærere. Man ser mot et stort frafall i form av pensjonering.

-Vi må bruke de virkemidlene vi har, og Mikkelsen opplyste videre årsmøtet at Sametinget i år for første gang hadde sendt innspill til KS i forkant av årets tariffoppgjør.

Sametingsråden ønsket videre innspill fra Utdanningsforbundet for å utvikle politikk og møte den varslede og kommende lærerkrisen. Det høstet han stor applaus på.

- Lær dere samisk!, utfordret han videre. Mikkelsen oppfordrer andre lærere til og bidra i samisk språkopplæring. - De 250 lærerne som underviser i samisk trenger hjelp og støtte i dette viktige samfunnsoppdraget, avsluttet sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen.

Foto av mann, Mikkel Eskil Mikkelsen
Sametingsråd, Mikkel Eskil Mikkelsen