Lokale forhandlinger i kapittel 3, 4 og 5

Publisert: 18.06.2021

I høst avholdes det lokale forhandlinger i kapittel 3, 4 og 5 i Grimstad kommune. Lokallagsstyret tilstreber en så god og åpen prosess som mulig. Vi legger derfor ut fortløpende informasjon om saken på vår nettside.

Vi venter på at resultatene i kapittel 3, 4 og 5 blir offentlige, men ikke alle protokollene er underskrevet ennå. Når dette er klart vil vi sende ut noe mer informasjon.

Det er mye som ikke er avklart rundt de sentrale forhandlingene siden det for Unio og Utdanningsforbundet er tvungen lønnsnemnd. Hovedforhandling vil skje 16. september. Kjennelsen vil foreligge 21. september.

Les mer om dette her:https://www.utdanningsforbundet.no/nyheter/2021/hva-skjer-videre-i-lonnsoppgjoret-i-ks/

Les om Tariff 2021 på de sentrale nettsidene Utdanningsforbundet

Forhandlingsdelegasjonen
Forhandlingsdelegasjonen består av Liv Rasmussen (styremedlem), Anna Svenningsen (hovedtillitsvalgt og nestleder), Anne Kirsten L Galteland (lokallagsleder og vara hovedtillitsvalgt) og Maria Taraldsen (styremedlem). Lokallagsstyret legger opp til en prosess hvor lokallagsstyret, de tillitsvalgte og medlemmene i klubbene medvirker i forkant av forhandlingene.

Åpen og god prosess
Lokallagsstyret behandlet sak om prosess i Utdanningsforbundet Grimstad 8. juni, og der vedtok vi følgende:

Det er viktig for lokallagsstyret at klubbene blir involvert i prosessene i forkant av forhandlingene, og vi fortsetter vår tradisjon for dette i Grimstad. I kapittel 4 har vi ikke hatt lokale forhandlinger siden 2017, men styret mener det er viktig at vi følger den samme strategien som vi la opp til da. I kapittel 3 og 5 er det årlige forhandlinger og vi har tradisjon for å ha god kommunikasjon med våre medlemmer. Saken blir tatt opp med de tillitsvalgte på kurs 17. juni. Vi sender ut skjema for innspill fra klubbene, eventuelt via Forms til alle tillitsvalgte. Klubbene må holde klubbmøter tidlig på høsten. Forhandlingsutvalget samler alle innspillene og lager en oversikt som sendes ut til de tillitsvalgte og styret i forkant av første forhandlingsmøte.

Forhandlingsutvalget er innkalt til forberedende drøftingsmøte i slutten av juni. Vi har blitt bedt om å sjekke medlemslistene av arbeidsgiver, og kommer til å gjøre dette i tett samarbeid med de tillitsvalgte. Vi kommer til å be de tillitsvalgte på KS området om å sjekke medlemslistene. Dette gjør vi for å være best mulig forberedte på de lokale forhandlingene.

Det er satt av 1 % til lokale forhandlinger i år. Lokallagsleder legger ut informasjon om lokale forhandlinger på nettsiden vår. Styret ønsker at våre medlemmer skal ha mulighet til å holde seg oppdaterte. Dette gjelder selvsagt kun informasjon som kan legges ut offentlig. Når forhandlingene er i gang har vi ikke lov til å fortelle om selve prosessen. I etterkant legger vi ut våre protokolltilførsler. Utdanningsforbundet har tidligere vært tydelig ovenfor arbeidsgiver at det er de som har ansvar for å informere sine ansatte om resultatene. Dette har nå blitt en rutine i kommunen.

Det blir sendt ut et registreringsskjema for klubber i kapittel 4. Her er det viktig at tillitsvalgt legger til rette for en prosess i egen klubb. Klubbene blir bedt om å spille inn tre prioriteringsområder som forhandlingsdelegasjonen skal ta med seg i den videre prosessen. Det er viktig å understreke at forhandlingdelegasjonen (og styret) må ta en helhetlig vurdering på vegne av alle medlemmer, og samtidig vurdere dette opp mot de retningslinjer som ligger til grunn til forhandlingene.

Lokallagsleder har sendt epost til alle medlemmer om forhandlingene. I kapittel 4 har vi utarbeidet et eget skjema hvor vi har bedt medlemmene om å melde inn spesielle forhold som de tenker er aktuelle i årets forhandling.


Føringer for lokale forhandlinger
Det er den lokale lønnspolitikken i kommunen som skal være førende for forhandlingene. I Grimstad opereres det med generelle, strukturelle og individuelle tillegg. I tillegg følger vi selvsagt eventuelle sentrale føringer fra Utdanningsforbundet, og ser dette i sammenheng med de sentrale forhandlingene.

Lønnspolitisk plan for Grimstad kommune

NB! Det er viktig å merke at det kun er fast ansatte som er omfattet av forhandlingene. Det gis ikke individuelle tillegg før etter 12 mnd ansettelse, og det forhandles ikke på vikarer og midlertidige ansatte.

Viktig! Kompetanseforhandlingene, der vi forhandler om lønnstillegg for nylig fullført videreutdanning, går som normalt og vil bli gjennomført på slutten av året. Det betyr at medlemmer ikke behøver å sende inn dette nå, men i en egen runde senere. Les mer om kompetanseforhandlinger som var i vår Kompetanseforhandlinger Grimstad kommune (utdanningsforbundet.no)

Utdanningsforbundet har etterlyst et svar fra arbeidsgiver på hvordan vi skal håndtere kompetanse i kapittel 3 og 5, og de har åpnet opp for å se på dette ved årets forhandlinger. Vi har sendt jevnlige eposter til våre medlemmer i kapittel 3 og 5, og bedt om å få tilsendt informasjon om eventuell etter- og videreutdanning.

Prioriteringer fra Utdanningsforbundet
Rekruttere og beholde er hovedprinsippet vi har spilt inn i forhandlingene på alle kapitlene, og vi spilte blant annet inn følgende til drøftingsmøtet i august:

Dette punktet setter vi øverst, og det er ikke uten grunn. Utdanningsforbundet Grimstad er bekymret for at vi i kommunen ikke er i stand til å kunne rekruttere og beholde god kompetanse. Dette er spesielt basert på lønnsnivå i forhold til enkelte nabokommuner. For mange av våre medlemmer ser vi at lønnsnivået ligger langt under det man tilbyr i andre kommuner, og dette har dessverre ført til at vi har mistet mange dyktige ansatte. Utdanningsforbundet har også ønsket oss en forklarlig lønnsplassering på enhetsleder og fagledernivå, dette har vi etterlyst mange ganger. Vi ser også at pedagoger i skole fått mindre uttelling enn det vi mener er akseptabelt gjennom mange år. Vi vet at på landsbasis er det store utfordringer å rekruttere i Unio-gruppen. KS har dessverre vist at de ikke ønsker å gjøre noe sentralt. Da må vi gi utfordringen til Grimstad kommune. Vi krever reallønnsvekst for våre grupper. Vi tar selvsagt med oss inn krav som var i de sentrale forhandlinger, og viderefører en del av dette i de lokale forhandlinger.

Kapittel 4

Vi har fått innspill fra flere klubber og disse tok vi med oss i møte med de tillitsvalgte. Sammen har de tillitsvalgte, forhandlingsdelegasjonen og lokallagsstyret blitt enige om prioriteringer. Ved årets forhandlinger har vi fått tydelige signaler om å prioritere et generelt tillegg (flatt tillegg) til alle og å øke kontaktlærertillegget. Vi har i tillegg sendt inn krav på andre områder, blant annet beholde og rekruttere, kompetanse og harmonisering av lønn. Vi har særlige utfordringer som vi har bedt arbeidsgiver om egne møter om, og det gjelder pedledertillegg og lønnsnivå fagledere skole.

Kapittel 3 og 5
For våre medlemmer i disse kapitlene er vi bekymret for at vi i kommunen ikke er i stand til å kunne rekruttere og beholde god kompetanse. Dette er spesielt basert på lønnsnivå i forhold til enkelte nabokommuner. For mange av våre medlemmer ser vi at lønnsnivået ligger langt under det man tilbyr i andre kommuner, og dette har dessverre ført til at vi har mistet mange dyktige ansatte til andre kommuner og til fylkeskommunen. Utdanningsforbundet har også etterlyst en forklarlig og forutsigbar lønnsplassering på enhetsledere. Dette har vi tatt opp i mange år.

Utdanningsforbundet Grimstad har flere ganger tatt opp at enkeltpersoner har fått altfor lav lønn ved tilsetting. Arbeidsgiver må sørge for at det ikke oppstår store skjevheter mellom grupper av arbeidstakere ved tilsetting. Det fører til strukturelle utfordringer ved enkelte enheter. Det er helt urealistisk at vi skal kunne rette opp i dette kun gjennom lokale forhandlinger. 

Forhandlingsprosessen
Forberedende drøftingsmøte ble holdt 30. juni. Utdanningsforbundet er aktive i disse møtene, og sender egne skriv til arbeidsgiver for å sikre at innspillene blir referatført. Innspillene våre blir lagt inn fortløpende som vedlegg i denne nettsaken. Vi har i forkant sendt inn våre protokolltilførsler fra kapittel 4 forhandlingene i 2017 og fra kapittel 3 og 5 i 2020. I tillegg samarbeidet vi med noen av organisasjonene, slik at vi sammen fikk sendt inn en del viktige spørsmål til møtet.

27. august - lønnspolitisk drøftingsmøte
Utdanningsforbundet spilte inn en del momenter i forkant av møtet, og var aktive i møtet.

3. september - frist for innsending av krav fra medlemmer i kapittel 3 og 5 - skulle legges inn i kommunens forhandlingsmodul

7. september - frist for innsending av innspill fra klubbene - eget registreringsskjema som er sendt tillitsvalgte

8. september- frist for organisasjonene til å sende krav i kapittel 3 og 5

10. september- frist for innsending av krav fra medlemmer i kapittel 4 - skulle sendes inn via eget registreringsskjema

16. september- frist for organisasjonene til å sende krav i kapittel 4

Uke 38 - forhandlinger kapittel 3 og 5

Uke 41 - forhandlinger kapittel 4

Når forhandlingene er i gang så har partene ikke lov til å gå ut med informasjon om det som foregår i forhandlingsrommet. Det er arbeidsgiver som har ansvar for å formidle resultatet til sine ansatte, og det er ikke lov til å gi ut noe informasjon før alle protokoller er underskrevet.

Forhandlingsdelegasjonen sammenfatter krav og innspill vi får fra klubber og enkeltmedlemmer og sender videre krav til arbeidsgivers forhandlingsdelegasjon. Forhandlingsdelegasjonen må selvsagt se på helheten (retningslinjer, lønnsnivå sammenlignbare kommuner, prioriteringer, skjevheter osv). Vi vil understreke at vi selvsagt er offensive på vegne av våre medlemmer, og synes at vi har de beste argumenter. Det betyr selvsagt at vi ikke alltid får de resultatene vi ønsker, men sånn er forhandlinger. Vi står på for dere!

VIKTIG! Vi henstiller våre medlemmer til å følge lov- og avtaleverk i hverdagen. Vi ser ofte at mange har svært høye forventninger til lokale forhandlinger. Det er ofte lite penger som skal fordeles på mange personer, og mange utfordringer får vi ikke løst i disse forhandlingene. Husk å bruke arbeidstidsavtaler, lage avtaler i forkant, ikke påta seg nye oppgaver uten kompensasjon i hverken tid eller lønn, forhandle lønn ved tilsetting, få utbetalt overtid (ikke avspasere time for time), lage skriftlige avtaler ved etter- og videretutdanning osv. Dette vil ofte genere mer penger for våre medlemmer enn det man får i lokale forhandlinger.