Ny Fafo-rapport viser at det er mange tidstyver i barnehagene. Foto: Ole Walter Jacobsen

Ny Fafo-rapport viser at det er mange tidstyver i barnehagene. Foto: Ole Walter Jacobsen

Dette er hovedkonklusjonen i Fafo-rapporten Tidstyver i barnehagen, skriver Dagsavisen i dag, 12. januar. Ansatte i barnehagene opplever at de har mindre tid til barna enn før på grunn av flere praktiske og administrative oppgaver.

Les saken i Dagsavisen her

- Ulike tidstyver oppleves som et stort problem, sier Fafo-forsker Heidi Nicolaisen til Dagsavisen. Forskerne ved Fafo har kartlagt de ansattes tidsbruk i Bydel Alna i Oslo.

Les også: Nå må bedre bemanning i barnehagen lovfestes

Les også: Mimis kronikk i Dagbladet

Les også:
Kurs for førskolelærere om skapende matematikk 8. mars

Særlig fire problemområder utpeker seg i rapporten, ifølge avisen.

  • Kjøkkentjeneste og administrative oppgaver blir i større grad pålagt assistenter og førskolelærere enn tidligere.
  • Barnehagene har jevnt over få og dårlige PC-er. Derfor blir sykefraværsføring, bildedokumentasjon og kommunikasjon med foreldrene tidkrevende.
  • Mange barnehager sliter med at de har for få ansatte.
  • Det er også ressurskrevende å følge opp krav fra bydelen, krav i lover og forskrifter og å følge opp enkeltbarn. Samtidig kan dårlig intern organisering være en tidstyv.

Nicolaisen bekrefter overfor Dagsavisen at mange førskolelærere synes de bruker altfor mye tid på møter, planlegging, rapportering og dokumentasjon. Dette er også noe Utdanningsforbundet tidligere har pekt på.

Mandag legger Barnehagelovutvalget fram sin innstilling, som skal danne grunnlaget for en ny og bedre barnehagelov. I dag mangler det 6.000 førskolelærere, og tallet på dispensasjoner ble tredoblet fra 2005 til 2010. Det betyr at 60.000 barn ikke møter førskolelærere i sin barnehage.