Møte med Østfoldbenken

Torsdag 2.mai hadde fylkesstyremedlem Sjur Dolve, nestleder Wenche Pereira og leder Mari Bjerke, på vegne av fylkesstyret, et møte med Østfoldbenken. Møtet ble lagt til Borg videregående skole.

Temaet for møtet var kommuneøkonomi, med spesiell vekt på inntektssystemet til fylkeskommuner og kommuner.

Utdanningssektoren er bærebjelken i det norske samfunnet, men uten gode rammer og nok ressurser får vi ikke den skolen barn og elever fortjener.

Det er et tydelig politisk mål at inntektssystemet til kommunene skal bidra til å utjevne sosiale forskjeller.
Da er det viktig at fordelingen av statlige midler gjennom inntektssystemet gjøres på en slik måte at kommuner med levekårsutfordringer i tilstrekkelig grad blir tilgodesett på en slik måte at også kommuner med en slik befolkningssammensetning blir gjort i stand til å tilby likeverdige velferdstjenester
Det er en sammenheng mellom finansieringen av kommunene og fylkeskommunene, og deres mulighet til å møte behovene til barn og unge fra familier med lav utdanning og inntekt, forebygge frafall i videregående skole og sosialt betingede helseforskjeller.
Slik inntektssystemet fungerer i dag, har det blitt for store forskjeller i kommunenes muligheter til å gi et likeverdig tilbud til alle innbyggere.

Østfoldkommunene trenger en økning i overføringer fra staten og en justering av inntektssystemet. Det er en forutsetning for at barn og unge i Østfold skal få en oppvekst og utdanning som gjør at enda flere kan bidra i samfunns- og yrkeslivet. 

En god barndom varer hele livet. Det er også mye god helse i at barn og unge har det bra i barnehage og skole, opplever trivsel, mestring og læring. Slik kan vi ruste de til å mestre overgangen til voksenlivet og de mulighetene og utfordringene de vil møte der.

Omvisning i bilverkstedet på Borg videregående skole

Vi opplevde at politikerne lyttet til oss og at vi i Østfold er enige i at kostnadsnøklene i inntektssystemet må justeres slik at de økonomiske rammene til Østfoldkommunene økes.

Vi fikk også omvisning på Borg videregående av elever fra automasjon, kjøretøy og helse- og oppvekst.
Elevene ga oss god informasjon om utdanningstilbudet ved skolen og la alle vekt på betydningen av en variasjon av en praktisk og teoretisk skolehverdag.
Takk også til rektor og lærerne ved skolen som var med under omvisningen.

Tom fortalte Stein-Erik Lauvås om opplæringen på bilverkstedet

Endringene i inntektssystemet til kommuner og fylkeskommuner kommer i kommuneproposisjonen 2025. Forslaget forventes publisert i sakspapirer til Stortinget 14.mai.